Trening av hund

Trening av hund

Har du sett hunder utføre øvelser med fart og glede og har lyst å få til dette med egen hund? Uansett hvilken type hund du har eller hvor gammel den er, er det aldri for sent å starte treningen!

Det du må bestemme deg for er hvordan du ønsker å trene hunden din. Dersom du har størst tro på at straff i form av fysisk eller verbal korrigering er veien å gå, trenger du ikke lese videre på denne artikkelserien. For forskning har vist at trening med positiv forsterkning er den veien du bør velge dersom du ønsker å komme langt og ha det moro sammen med hunden din.

Hva er trening av hund med positiv forsterkning?

Det betyr at du forsterker riktig oppførsel. Når hunden din gjør noe som du ønsker belønner du dette i form av noe som hunden setter pris på. Du kan trene ved hjelp av klikker, du kan trene ved hjelp av godbiter, du kan trene ved hjelp av lek, du kan trene ved hjelp av ros og kjæling. Klarer du å utnytte alle disse positive forsterkerne i treningen din har du et stort spekter å velge mellom slik at du alltid kan finne en belønning som passer til den oppgaven du og hunden din jobber med der og da.

Ros og et belønningsord

Ros skal være med i treningen fra dag en. Du har alltid med deg munnen din og har derfor alltid mulighet til å fortelle at hunden har vært flink, selv om du ikke har en godbit og favorittleken tilgjengelig. Men vær forsiktig. Ros alene er ikke nok dersom du ønsker å komme videre i treningen. Du skal derfor tenke igjennom hvilken type ros du gir hunden din. Rolig, stille rosing er ypperlig for å fortelle hunden at nå gjør den noe bra og at den bør fortsette med det den driver på med.

I tillegg skal du ha en annen type ros for å fortelle hunden din at DER, akkurat DER, gjorde den det du var på jakt etter. Bruk samme signal og intensitet hver gang OG dette betyr at du stopper treningen akkurat der slik at den kan få hente belønningen sin. Dette spesielle belønningsordet skal derfor BARE brukes der du har tenkt å gi den en belønning, aldri ellers. Isteden for at belønningsord kan du bruke en klikker. Da blir klikket det belønningsordet du bruker.

Mat

Mat virker beroligende. En stresset, oppjaget eller redd hund klarer ikke å spise. Selv de mest fristende godbitene kan være vanskelig å få ned når pulsen er skyhøy. Små godbiter blir fort borte i hundens mage og den er klar for videre trening etter et par sekunder. Mat er derfor den forsterkeren du med fordel kan starte med i treningen. Da får du til hyppige repetisjoner uten å måtte vente lenge på at hunden din har lekt ferdig og du får tilbake leken du gav den. Sener i treningen bruker du mat der du ønsker ro og konsentrasjon, men velger andre forsterkere der du ønsker fart og action.

En godbit kan være en tørrfôrbit dersom du har et matvrak av dimensjoner, men for å få stor nok intensitet i treningen må du nok bruke betydelig mer smakfulle godbiter enn dette. Prøv deg frem hva din hund liker og varier gjerne litt fra trening til trening og fra prestasjon til prestasjon.

Kos

Kroppskontakt med kjæling og ros er ypperlig i treningen når hunden skal belønnes. Men ikke ene og alene. Kos er rett og slett ikke sterkt nok dersom du ønsker å komme langt i treningen med hunden din. Kosen og kjælingen og kroppskontakten skal derfor følge i sammen med selve rosen og belønningen som er godbit eller lek.

Lek

De aller fleste hunder elsker å leke, men det er opp til deg å finne en måte å leke på som din hund virkelig setter pris på. Leken kan deles opp i to hovedgrupper: jakt og kamp. I jaktleken kaster du ting som hunden får løpe etter. Det kan være en ball, en kong, yndlingskrokodillen som piper eller en fille i snor som du drar etter deg. En fare med denne leken er at hunden tar leken og stikker av med den. Leken blir ikke noe som foregår som noe morsomt mellom deg og hunden din, men ender opp i en kamp der hunden får deg med på den morsomme leken som heter: prøv-om-du-kan-ta-meg…

Når du leker slike jaktleker er det derfor lurt å ha to like leker, for eksempel to identiske baller. Det er alltid ballen som du har som er den beste og den morsomste. Når hunden løper etter ballen du har kastet venter du til den har fanget ballen før du tar frem ball nr. to og leker med den. Kast den i lufta, pakk den i bakken, men vent med å kaste den til hunden viser interesse og føler litt mer for den ballen du har enn den den har selv. Etter hvert kan du lære hunden å levere ball 1 for å få ball 2.

I kampleker har du en leke i snor. Det kan være en ball, en kong eller en fille. Biteskinn er ofte populære. Pass på at snoren ikke er for kort. Før gjenstanden att og frem på bakken som et lite byttedyr i fart og la hunden fange den, bite og dra. Ikke la det bli en drakamp der hunden rygger, drar, rykker og knurrer. Det er ingen positiv kamplek. Fortsett med å dra gjenstanden fra side til side med hunden på slep. Slipp når hunden drar og la den få leke videre med deg når den kommer tilbake for å få deg med på leken igjen.

Trening Av Valp

Dagens treningsmetoder bygger på lek og belønning, og man starte treningen umiddelbart man får valpen i hus. La den bli trygg og husvarm, så går du i gang med korte og hyppige økter.

Ta hensyn til valpens kapasitet

En valp og unghund har et stort behov for søvn og hvile. Å vekke en sovende valp er svært uheldig! Tren bare i de periodene som valpen selv er aktiv og tren aldri så lenge at valpen blir sliten. Unge hunder som ikke får nok hvile eller som trenes mye blir så slitne at de kan utvikle et uønsket reaksjonsmønster som eldre.

Kunsten er å trene morsomt, kort og hyppig.

Du må også ta hensyn til valpens alder når det gjelder fysisk aktiviteter som lengde på en tur, høyden på et hopp osv. Små valper og unge hunder skal ikke mosjoneres i ordets rette forstand, og de må ikke hoppe noe særlig.

Bruk belønningstrening

Belønningstrening er at du belønner det du ønsker at valpen skal gjøre mer av. En belønning kan være ros, kos, en godbit, lek, det å gjøre noe annet morsomt som den liker osv. Kunsten er å finne mange ulike belønninger som valpen setter pris på, og variere belønningen etter hva valpen har prestert og hvilket stress-nivå du ønsker at den skal ha i aktivitetn.

Det kan for eksempelt være lite lurt å bruke en ball som belønning der du ønsker at valpen skal ligge rolig og vente, mens det er veldig lurt å bruke en ball eller en annen leke som belønning der du øsnker at valpen skal løpe mot deg i full fart.

Det er lurt å bruke små velsmakende godbiter der du ønsker hyppige repetisjoner, mens det er lite lurt å da bruke ball for det går da relativt lang tid mellom hver gang du har ballen tilbake og dere kan trene på nytt.

Den dagen valpen din gjør noe ekstra bra, må den ha en ekstra stor belønning. Dersom alle belønninger er like, lønner det seg ikke for valpen å yte noe ekstra.

Trenger du treningsinpsirasjon og treningstips?

Meld deg på et valpekurs eller et annet kurs der du får en trener som trener med de metodene du ønsker å bruke på din valp. Det er lurt å sjekke i forkant før du melder deg på hvilke metode som brukes for å få hundene til å gjøre det eier ønsker. Kanskje de trener ved hjelp av straff, og ikke så mye ved hjelp av belønninger.

I dag finnes det mye bra litteratur som bygger på belønningstrening. Det kan være morsomme triks, lydighetsøvelser, valpelek osv. Vær kritisk når du leser bøker om valpetrening, for du vil finne beskrevet alt fra å løfte valpen opp etter nakkeskinnet daglig for å fortelle den at du er sjefen, til bøker som utelukkene trener ved hjelp av shaping der man kun belønner det hunden gjør av seg selv uten bruk av lokking. Noe midt i mellom disse to ytterkantene passer de aller fleste valpeeiere.

Vil du vite mer om trening av hund?
– Spør i kommentarfeltet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *